AmiVita

Mueslireep


Els Leroux
Diëtiste

Deze koekjes zijn erg lekker en zorgen voor een voldaan gevoel door de vezels. De koekjes zijn ook gemakkelijk te bewaren in de diepvries. Zo heb je steeds een gezond tussendoortje klaar voor jezelf of je gezin. Bewaar ze in een goed afgesloten doos met telkens een stukje bakpapier ertussen. Zo krijg je ze makkelijker van elkaar.

mueslireep

Deze repen zijn ook ideaal voor sporters of voor kinderen als gezonde hap op school.

Wat heb je nodig? (voor 1 grote bakplaat)

  • 4 rijpe bananen
  • 100g noten naar keuze
  • 240g havervlokken
  • 200g dadels
  • 6 eetlepels zaden (mengeling van chiazaad, lijnzaad, sesamzaad,…)
  • snuifje kaneel

Varieer gerust met de soort noten, zaden en pitten, maar ook wat betreft het gedroogd fruit.

Let bij gedroogd fruit wel op dat je ongesuikerd en ongezwaveld (= zonder sulfiet) koopt.

Sulfieten (E-nummers E220 t/m E228) zijn conserveermiddelen. In de etiketteringwetgeving met betrekking tot allergenen staan sulfieten vermeld als verplicht te etiketteren als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit.

De reden hiervan is dat sommige mensen overgevoeligheidsreacties op sulfiet kunnen krijgen. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten. Overgevoeligheidsreacties op sulfiet kunnen heel mild, maar ook heftig zijn.

Hoe maak je het?

  1. Ontpit de dadels en laat enkele uren weken.
  2. Maal of snijd de dadels fijn.
  3. Hak de noten grof.
  4. Plet de bananen.
  5. Doe alle ingrediënten nu samen en meng goed. Zorg dat het mengsel goed plakt.
  6. Spreid het mengsel over een met bakpapier beklede bakplaat en druk goed aan.
  7. Bak gedurende ongeveer 25’ op 180°C.
  8. Snijd nu in repen, maar laat nog even liggen tot ze afgekoeld zijn.
  9. Smakelijk!