AmiVita

Kokoscake met rozijntjes


Els Leroux
Diëtiste

Dit recept is een variatie op de kokos-limoenballetjes. Na wat experimenteren maakte ik er deze heerlijke cake mee!

kokoscake

Kokosmeel bevat geen gluten en geen allergenen. Je kan het dus gebruiken om tarwemeel te vervangen als bindmiddel of in gebak. Het is een stuk duurder, maar je hebt er veel minder van nodig. Een goede richtlijn is 1/4 kokosmeel gebruiken van de hoeveelheid tarwemeel. De smaak is licht en eerder zoet.  

Wat heb je nodig?

  • 180g cashewnoten
  • 120g kokosmeel
  • Sap van 1 limoen
  • 3el ahornsiroop
  • 3el kokosolie
  • Snuifje vanille
  • Kokosrasp
  • 4 eitjes
  • 100g boter
  • ½ zakje bakpoeder
  • Een handvol rozijntjes
  • 1 kleine appel

Kokosmeel

kokosmeel

Kokosmeel bevat een behoorlijke dosis vitamine C en B1, ijzer, koper en mangaan en is heel rijk aan proteïne (19,3%). Het bevat ook de super gezonde kokosolie. Deze olie is stabiel, ook bij opwarming, en wordt daarom makkelijker verteerd in gebak dan notenmeel. Het meel bevat weinig koolhydraten en is daarom geschikt voor een dieet dat de suikerspiegel balanceert.

Kokosmeel is extreem vezelrijk en heeft de eigenschap enorm veel vocht op te slorpen. Vandaar dat in bakrecepten met kokosmeel een groter aandeel vochtige ingrediënten gebruikt wordt. Denken we aan eieren, notenmelk, water, honing, appelmoes,… Door de vele vezels is kokosmeel wel ongeschikt voor mensen met darmontstekingen of de ziekte van Crohn.  

Hoe maak je het?

  1. Mix de cashewnoten fijn tot meel en meng er dan het kokosmeel onder.
  2. Doe er het sap van 1 limoen bij, alsook de ahornsiroop en de kokosolie. Meng goed.
  3. Scheid de eitjes en doe het eigeel bij het mengsel.
  4. Smelt de boter en meng deze eronder.
  5. Voeg het bakpoeder en de rozijntjes toe en meng goed door.
  6. Klop het eiwit op en spatel het er voorzichtig onder.
  7. Was de appel en snijd in dunne schijfjes, de schil mag eraan blijven.
  8. Doe het mengsel in een cakevorm en beleg met de schijfjes appel.
  9. Bak ongeveer 45’ à 60’ in de oven op 180°C.
  10. De cake is klaar als er niets meer aan een prikker blijft hangen (en de keuken lekker ruikt 😉
  11. Je kan de cake eventueel opdienen met een toef volle of Griekse yoghurt en wat blauwe bessen. Overgiet een klein beetje met ahornsiroop.
  12. Smakelijk!

Cashewnoten

Om de balletjes vorm te geven, gebruiken we cashewnoten. Ze lijken op het eerste gezicht niet zo gezond omdat ze redelijk wat calorieën bevatten, namelijk 590 kcal per 100g. Maar de ene calorie is de andere niet. Cashewnoten zitten namelijk vol gezonde voedingsstoffen die heel wat gezondheidsvoordelen bieden voor ons lichaam!

cashewnoten

Cashewnoten bevatten veel vetten, maar wel voornamelijk de gezonde onverzadigde vetten. Deze vetten bevorderen de cholesterolbalans en verlagen zo de kans op hart- en vaatziekten. Bovendien bevatten cashewnoten minder vet dan bijvoorbeeld pinda’s of pecannoten.

Cashewnoten bevatten veel B-vitamines, namelijk B1, B2, B3, B5, B6 en B11. Deze dragen bij aan een goede (mentale) gezondheid en de spiergroei. Ook bevatten cashewnoten vitamine E (een belangrijke antioxidant) en vitamine K (essentieel voor bloedstolling).

Verder zitten er een heleboel mineralen in cashewnoten:

  • fosfor (goed voor de algehele gezondheid)
  • magnesium (goed voor hart- en bloedvaten)
  • calcium (bevordert sterke tanden en botten)
  • ijzer (belangrijk voor het bloedtransport)
  • seleen en koper (goed voor de weerstand)
  • zink (stimuleert de stofwisseling)
  • kalium en natrium (goed voor de bloeddruk en vochtbalans)

Cashewnoten zijn ondanks de vele calorieën zeer belangrijk bij een gezond voedingspatroon. Voor noten geldt wel maximum een handje per dag. Genieten kan, maar met mate.

Limoen

limoen

Dit heerlijke tussendoortje bevat ook limoen, wat goed is voor een gezonde huid, het verbetert de spijsvertering, is goed voor hart- en bloedvaten en is een antioxidant die helpt gifstoffen uit het lichaam te verwijderen waardoor je langer jong blijft en je gezondheid verbetert.

De vitamine C versterkt het immuunsysteem en is goed voor het centrale zenuwstelsel. Limoen is verder nog goed tegen ontstekingen, nierstenen en helpt bij het afvallen doordat het weinig calorieën bevat en ontgiftend werkt.

Als variatie op deze kokoscake met rozijntjes maakte ik heerlijke balletjes, namelijk de kokos-limoenballetjes. Dit recept vind je ook op de website. Daarbij kan je kiezen de cake puur te serveren of met wat volle/ Griekse yoghurt, afgewerkt met wat ahornsiroop graad C en wat blauwe bessen. Heerlijk!