AmiVita

Diabetes

Diabeteseducatie

Voeding maakt écht een verschil!

1 op 10 mensen heeft diabetes, 1 op 3 van hen weet het (nog) niet.

De huidige diabetesbehandeling bestaat uit 4 pijlers, namelijk voeding, beweging, medicatie, alsook educatie en zelfmanagement. Dit om acute complicaties onder de vorm van hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) of hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel) te voorkomen.

Een goede glycemieregeling is nodig om verder risico op chronische complicaties te beperken. Hoge bloedsuikerspiegels kunnen immers na een tijdje de bloedvaten en de zenuwen aantasten. De bekendste gevolgen hiervan zijn aantasting aan de ogen, hart, hersenen, nieren en voeten, maar ook huidproblemen, tandaandoeningen, spijsverteringsproblemen en seksuele dysfunctie kunnen optreden.

Een diabetesbehandeling op maat maakt dus écht wel een verschil!

De meest voorkomende vormen van diabetes

Diabetes type 1 Diabetes type 2 Zwangerschapsdiabetes
Auto-immuunziekte Onvoldoende werkzame insuline (=insulineresistentie)/ onvoldoende insuline Onder invloed van zwangerschapshormonen, vooral in het 3de trimester
Immuunsysteem valt de insuline-producerende cellen van de pancreas aan en vernietigt deze Niet-beïnvloedbaar:
  • Ouder worden
  • Genetisch
  • Etniciteit
Beïnvloedbaar:
  • Overgewicht
  • Ongezonde voeding
  • Weinig beweging
  • Roken en alcohol
  • Chronische stress
  • Corticosteroïden
Hoger risico bij:
  • Overgewicht
  • Oudere leeftijd
  • Genetisch
  • Etniciteit
Kinderen en jongvolwassenen Meestal vanaf 40 jaar
Treedt steeds vroeger op
Kan bij elke zwangere vrouw
10% 90% 9,5%

De vier pijlers van een diabetesbehandeling

Voeding

Niet alleen te veel suikers, maar ook te veel slechte vetten, te grote porties, te veel alcohol e.d. verhogen het risico op diabetes. Voeding speelt dan ook een cruciale rol in het beheer van diabetes. Een uitgebalanceerd eetpatroon kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en complicaties te voorkomen.

Beweging

Regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van langdurig zitten helpt niet alleen om de bloedsuikerspiegel te reguleren, maar verbetert ook de totale gezondheid. Daarnaast is het eveneens belangrijk om je voeding aan te passen in functie van je bewegingsactiviteit.

Medicatie

Voor veel mensen met diabetes is medicatie een essentieel onderdeel van hun behandeling. Dit kan orale medicatie of insuline-injecties omvatten om de bloedsuikerspiegel te helpen verlagen. Het is belangrijk om de medicatie zoals voorgeschreven in te nemen en regelmatig met de zorgverlener te overleggen om de behandeling te optimaliseren.

Educatie en zelfmanagement

Via een gezonde eet- en leefstijl kan men het risico op diabetes of de glycemieregeling beter onder controle houden. Kennis is kracht, vooral bij het beheren van een chronische aandoening zoals diabetes. Door educatie rond voeding, beweging en medicatie kunnen mensen met diabetes leren hoe ze hun aandoening beter kunnen begrijpen en beheren.

De rol van de diëtist-diabeteseducator

Een diëtist-diabeteseducator speelt een onmisbare rol in het leven van mensen met diabetes. Ze bieden gepersonaliseerd voedingsadvies aangepast aan de individuele behoeften en levensstijl van de patiënt. Bovendien geven ze educatie over de impact van voeding op de bloedsuikerspiegel en hoe positieve voedingskeuzes kunnen bijdragen aan een betere diabetescontrole. Ze werken nauw samen met andere zorgverleners om een ruime en gecoördineerde zorgaanpak te waarborgen om zo het risico op complicaties te verminderen.