Lezingen
Els Leroux
Diëtiste
AmiVita geeft lezingen over gezonde voeding en verscheidene aspecten rond een gezonde levensstijl, en dit voor particulieren, verenigingen, scholen, bedrijven, zorginstellingen en gemeenten.
Elke lezing duurt ongeveer anderhalf uur, met een korte pauze tussenin en mogelijkheid tot vraagstelling. Lezingen kunnen ook gepersonaliseerd worden naar tijd en inhoud.
Ieder thema wordt op een begrijpelijke en wetenschappelijke wijze toegelicht. AmiVita vindt het bovendien belangrijk om elke lezing zo te brengen dat iedere deelnemer met tips en nieuwigheden naar huis kan om deze in de praktijk zelf toe te passen.
Thema’s
Klik op een lezing naar keuze voor meer info:Diabetes: hoe voorkomen?
Kan je diabetes vermijden? Hoewel genetische factoren een rol kunnen spelen, zijn er ook heel wat leefstijlelementen die invloed hebben op het ontstaan van diabetes. In deze lezing ontdek je hoe je zélf actief diabetes kunt voorkomen. De lezing ‘Diabetes: Hoe voorkomen?’ geeft antwoord op deze belangrijke vragen:- Wat is diabetes en welke types bestaan er?
- Welke risicofactoren verhogen de kans op diabetes type 2?
- Hoe kan voeding en beweging helpen om diabetes te voorkomen?
- Welke rol spelen suikers en koolhydraten?
- Welke praktische aanpassingen in je dagelijks leven maken het verschil?
- …
Diabetes diagnose: wat nu?
Heb je recent de diagnose diabetes gekregen? Dan zit je waarschijnlijk met veel vragen. Deze diagnose betekent een nieuwe fase in je leven, maar het hoeft je leven niet te beheersen. Deze verhelderende lezing helpt je op weg naar een positieve aanpak van diabetes. De lezing ‘Diagnose diabetes: wat nu?’ behandelt deze essentiële onderwerpen:- Welke impact heeft diabetes op je dagelijks leven?
- Wat betekent gezonde voeding bij diabetes?
- Hoe pas je dagelijkse routines aan om complicaties te vermijden?
- Hoe beïnvloeden verschillende voedingsmiddelen je bloedsuiker?
- Wat is het belang van regelmatige bloedsuikercontroles?
- Welke rol speelt beweging in je behandeling?
- Hoe combineer je medicatie met voeding?
- …
Menopauze: meer dan een fase
De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van elke vrouw, maar roept vaak veel vragen op. Zijn die opvliegers onvermijdelijk? Wat gebeurt er precies in je lichaam? En vooral: hoe zorg je goed voor jezelf tijdens deze periode van verandering? Deze verhelderende lezing biedt inzicht en praktische handvatten voor vrouwen die deze levensfase naderen of doormaken. De lezing ‘De menopauze: meer dan een fase’ geeft antwoord op deze veelgestelde vragen:- Wat gebeurt er hormonaal in je lichaam tijdens de menopauze?
- Welke veranderingen kun je verwachten en wanneer?
- Hoe beïnvloedt de menopauze je gewicht en stofwisseling?
- Wat kun je doen aan typische klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen?
- Welke voeding ondersteunt je lichaam in deze fase?
- Hoe blijf je fit en energiek?
- Wat is de impact op je botgezondheid en hoe bescherm je jezelf?
- Welke rol spelen supplementen en zijn ze nodig?
- …
Bewust omgaan met suiker
Is suiker ongezond? Er bestaan veel verhalen over de negatieve invloed van suiker op onze gezondheid, maar kloppen deze beweringen? Wat we wel zeker weten is dat we de laatste jaren meer en meer leven in een ‘gezoete’ maatschappij, zonder dat we hier altijd bewust voor kiezen. De lezing ‘Bewust omgaan met suiker’ biedt o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Wat is suiker en welke soorten suikers zijn er?
- Vanwaar komt al die suiker?
- Wat doen suikers met je lichaam?
- Wat zijn de gevolgen van te veel suiker op lange termijn?
- Zijn suikers nodig?
- Wat met de gezondheidsclaims in reclame?
- Hoe leer je suikers herkennen in ingrediëntenlijsten?
- Afkicken van suiker? Ook dit wordt stap voor stap toegelicht.
Vetten: gezond of ongezond?
Zijn vetten ongezond? Er bestaan veel tegenstrijdige verhalen over de invloed van vetten op onze gezondheid. Welke beweringen kloppen nu eigenlijk? Wat we wel zeker weten is dat we de laatste jaren meer en meer leven in een maatschappij die kampt met overgewicht en obesitas. De lezing ‘Vetten: gezond of ongezond?’ biedt o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Welke soorten vetten zijn er?
- Welke invloed hebben deze verschillende soorten vetten op ons lichaam?
- In welke voedingsmiddelen vinden we deze vetten terug?
- Wat zijn de gevolgen van te veel ongezonde vetten op lange termijn?
- Wat is cholesterol?
- Hebben we vetten nodig?
- Hoe leer je vetten herkennen in ingrediëntenlijsten?
- Wat met light producten?
Stress: vriend of vijand?
We ervaren in onze jachtige maatschappij jammer genoeg vaak te veel stress. Stress zorgt voor heel wat gewaarwordingen in ons lichaam, en dan heb ik het niet alleen over ons hart dat sneller begint te slaan. Wist je dat hoe je naar stress kijkt bepaalt hoe je lichaam erop reageert? Wanneer is stress je vriend, wanneer je vijand? En hoe kan je stress tot je vriend maken?Gezonde darmen
De gezondheid huist in de darmen hoor je wel eens zeggen. Wil jij weten hoe onze darmen onze gezondheid beïnvloeden? En hoe we onze darmflora positief kunnen beïnvloeden? In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Hoe verloopt onze spijsvertering?
- Wat zijn de gevolgen van een slecht functionerende darm?
- Hoe voorkom je een lekkende darm?
- Wat is candida albicans en wat kan je er tegen doen?
- Hoe voorkom je een opgeblazen buik?
- Wat kan je doen tegen het prikkelbare darmsyndroom?
- Wat doe je tegen diarree of constipatie?
- Wat zijn pro- en prebiotica?
- Wat is een ideale stoelgang?
De voedingsdriehoek
Gezond eten: wat is dat nu precies? In de media verschijnen zoveel tegenstrijdige berichten dat je op den duur het bos door de bomen niet meer ziet. Het Vlaams Instituut Gezond Leven ontwikkelde op basis van alle huidige wetenschappelijke kennis de nieuwe voedingsdriehoek. Wat krijgt de voorkeur, wat beperk je beter? In deze lezing wordt de voedingsdriehoek gewikt en gewogen. Volgende vragen komen aan bod:- Waarom staat de nieuwe driehoek – letterlijk – op zijn kop?
- Vanaf welke leeftijd kan je de voedingsdriehoek toepassen?
- Een portie: TE veel voor de ene, TE weinig voor de ander?
- Hoe decodeer je de kleurencode?
- Wat leert ons de afzonderlijke bewegingsdriehoek?
- Waarom is deze voedingsdriehoek ‘duurzaam’ en ‘onafhankelijk’?
- Waarom bonen geen biefstuk zijn en olijfolie geen boter is!
- ‘Ultrabewerkte’ producten: letterlijk uit de driehoek geknikkerd?
- Hoe kan ik deze nieuwe voedingsdriehoek dagdagelijks toepassen?
- Eet meer plantaardige dan dierlijke voeding
- Vermijd ultrabewerkte voeding zoveel mogelijk
- Verspil geen voedsel en matig je consumptie
Laat je niet misleiden door reclame
Kom je geregeld thuis met dingen die je eigenlijk niet van plan was te kopen? Koop je veel doordat je er ergens reclame van zag? In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Hoe probeert de reclame je te verleiden om hun product te kopen?
- Wat zeggen ze er niet bij in de reclame?
- Wat is het verschil tussen een voedingsproduct en een –middel?
- Hoe leer je de voedingsetiketten interpreteren?
- Wat betekenen al die E-nummers?
- Welk effect hebben die E-nummers op je lichaam en geest?
- Hoe kan je aan de verleidingen van de reclame weerstaan?
Gezonde voeding voor senioren
Kunnen senioren hetzelfde blijven eten als voorheen? Wil je graag weten waar je dient op te letten om gezond ouder te worden? In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Wat is belangrijk in je levensstijl bij het ouder worden?
- Hoe voorkom je tekorten?
- Welke rol kan je spelen in het voorkomen van ‘ouderdomsziekten’?
- Hoe beperk je bijwerkingen van medicatie?
- …
Allergievriendelijk koken
Meer en meer mensen lijden aan één of meerdere voedselallergieën. Daarmee omgaan is niet altijd zo eenvoudig. In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Wat zijn de meest voorkomende voedselallergieën?
- Wat is het verschil tussen een voedselallergie, een –overgevoeligheid en een –intolerantie?
- Hoe kom je te weten of je een voedselallergie hebt?
- Hoe ontstaan voedselallergieën?
- Hoe ga je om met een voedselallergie in het dagelijkse leven?
- Hoe interpreteer je voedingsetiketten?
- Hoe zorg je dat je toch alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt?
Powerfood
Geregeld krijgt één of ander voedingsmiddel de stempel van powerfood. Is dit terecht? Is het nodig dat je deze powerfoods, met exotisch klinkende namen, eet om gezond te zijn? Of hebben we in onze voeding ook wel powerfoods, maar zijn we deze bijzondere eigenschappen vergeten? In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Welke powerfoods bestaan er en hoe beïnvloeden ze onze gezondheid?
- Wat zijn de bijzondere eigenschappen van deze powerfoods?
- Welke powerfoods vinden we terug in onze ‘gewone’ voeding?
- Wat zijn de positieve gevolgen van vitaminen, mineralen en bio-actieve substanties?
Start with veggies
Donderdag veggie-dag is inmiddels vrij bekend en goed ingeburgerd. Velen eten al eens wat minder vlees of willen uiteindelijk helemaal geen vlees meer eten. Maar, hoe pak je dat nu aan, veggie eten? In deze lezing krijg je o.a. antwoord op onderstaande vragen:- Wat houdt vegetarisch eten in?
- Welke voordelen biedt vegetarisch eten?
- Hoe kan ik vlees vervangen?
- Hoe zorg ik ervoor dat ik alle nodige voedingsstoffen binnenkrijg?
- Waar dien ik op te letten als ik mijn kind vegetarisch wil opvoeden?
- …
Hoe leer ik mijn kind gezond(er) eten?
Lust je kind amper groenten? Eet je kind weinig fruit? Maak je je zorgen om het gewicht en de gezondheid van je kind en wil je er iets aan doen? In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Welke voedingsstoffen heeft een kind nodig en waarom?
- Waaruit bestaat een gezond ontbijt, lunch en avondmaal voor een kind?
- Welke tussendoortjes zijn geschikt voor kinderen?
- Waar let je best op als je voeding koopt?
- Hoe leer je je kind fruit en groenten eten?
- …
Omgaan met emo-eten
Wil je stoppen met snoepen, maar heb je het gevoel dat dit niet lukt? Lijk je steeds maar weer ‘honger’ te hebben en kies je daarbij voor suikerrijke snacks? Eet je wel eens stiekem en voel je je daarna schuldig? Wil je graag naar een gezonder gewicht, maar herval je snel in oude gewoonten? Is het antwoord meestal ‘ja’, dan is deze lezing voor jou zeker een aanrader! In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Hoe komt het dat ik zo’n onweerstaanbare drang kan hebben om te snoepen?
- Hoe herken ik het verschil tussen honger en ‘goesting’?
- Hoe kan ik eetbuien voorkomen?
- Hoe kan ik genieten zonder me schuldig te voelen?
- Hoe pak ik dit aan op feestjes?
- …
Natuurlijk gezond leven
Iedereen wil graag gelukkig en gezond zijn. Voor een groot deel heb je dit zelf in de hand! Wil je graag weten hoe je dit concreet aanpakt? Dan is deze lezing geknipt voor jou! In deze lezing krijg je o.a. een antwoord op onderstaande vragen:- Wat heb ik nodig om gelukkig en gezond(er) te leven?
- Hoe kan ik me via voeding fitter en mentaal sterker voelen?
- Hoe gebeurt de opname van de nodige voedingsstoffen?
- Welke voeding is noodzakelijk voor een goed zuur-base evenwicht?
- Welke voeding is te vermijden?
- Hoe kan ik me mentaal voeden?