AmiVita

Rauwkostsalade

Niets dan voordelen!


Els Leroux
Diëtiste

Rauwe groenten bevatten heel wat vitaminen, mineralen en enzymen. Ze zorgen voor een goede vertering, een vlotte stoelgang en dragen bij tot een goed zuur-base evenwicht. Is je lichaam te veel verzuurd, dan zal je uiteindelijk allerlei lichamelijke en mentale klachten ontwikkelen. Denken we o.a. aan spierpijn, hoofdpijn, depressie en burn-out,…  

Wat heb je nodig? (4 personen)

  • ¼ spitskool of witte kool
  • 2 wortels
  • 5 radijsjes
  • ½ koolrabi
  • ½ rode ui
  • eventueel wat geweekte rozijntjes
  • Mayonaise
  • Volle yoghurt
  • Herbamare
  • Cayennepeper
  • Verse bieslook
  • Kiemen

Een goede maaltijd bestaat voor 80% uit basisch vormende voeding en voor maar 20% uit zuurvormende voeding. Basische voeding is waterrijk en bevat veel nuttige voedingsstoffen. Wil je meer basisch eten, eet dan meer groenten en fruit.  

Hoe maak je het?

  1. Snipper de spitskool fijn.
  2. Rasp de wortels en snijd de radijsjes in schijfjes. Neem wat van het groen, versnipper dit fijn en houd apart.
  3. Snijd de koolrabi in blokjes, de rode ui in halve maantjes.
  4. Maak een sausje met ½ mayonaise en ½ volle natuuryoghurt.
  5. Kruid dit sausje af met Herbamare, wat cayennepeper en vers gesnipperde bieslook.
  6. Meng het sausje onder de rauwkost, voeg eventueel wat van de rozijntjes toe, en garneer bovenop met wat kiemen en het versnipperd groen van de wortels en radijsjes.

Zuurvormende voeding is voornamelijk droge voeding. Tot zuurvormende voeding behoren alle voedingsproducten, dus al wat verpakt is, frisdrank, alcohol, kaas, vlees, noten, gefrituurd voedsel, koekjes en gebak, snoep, ijs,… Het is m.a.w. alle andere voeding buiten groenten en fruit. Wil je gezonder door het leven gaan, let dan zeker op de 80/20 % regel. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

pH spectrum bij voeding