AmiVita

Chocoladecake met rode biet


Els Leroux
Diëtiste

Rode bieten zijn het ‘geheime’ ingredient in dit lekkere recept en worden beschouwd als superfood. Ze zijn rijk aan magnesium, kalium, foliumzuur, vezels…

Het rode pigment bevat antioxidanten (betalaïne) dat het risico op hartklachten verkleint en je lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Ons lichaam maakt zelf vrije radicalen aan als bijproduct van de stofwisseling, of we dit nu willen of niet. Veel drinken (alcohol), roken, stress en ongezonde voeding zorgen er echter voor dat we meer vrije radicalen aanmaken. Hoe meer vrije radicalen in je lichaam, des te meer kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en beschadiging van je DNA.

Rode bieten bevatten verder ook betaïne wat je beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het helpt ook je spijsvertering en verbetert je stofwisseling.
Als je dagelijks een kleine portie rode bieten eet, helpt het je cholesterol verlagen tot wel 40% minder.

Door de aanwezigheid van foliumzuur beschermen rode bieten bij zwangerschap tegen spina bifida (open ruggetje).

Ingrediënten

  • 150g witte spelt
  • 75g volkoren spelt
  • 100 g ghee op kamertemperatuur
  • 75g kokosbloesemsuiker
  • 35g pure via stevia
  • 75g (lactosevrije/ plantaardige) melk met een scheutje appelazijn
  • 2 etl cacaopoeder
  • 100g gekookte bietjes die je fijn mixt
  • 2 eitjes
  • bakpoeder
  • wat vanille (de zwarte stipjes uit de vanillestokjes)
  • snuifje zout

Er werd ghee gebruikt omdat deze boter licht verteerbaar is en ook geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie. Door de roomboter op lage temperatuur te verhitten worden de vetten, eiwitten, vaste melkdelen (de caseïne en wei-eiwitten) en het water van elkaar scheiden. Dit gebeurt zonder de boter te laten karameliseren of verbranden. De vetten die bij dit proces zijn gescheiden noemen we geklaarde boter.

Als bloem werd gekozen voor de voedzamere speltbloem. Spelt bevat meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat ook meer mineralen, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe. Phytaatzuur komt voor in de meeste granen, noten en zaden. Deze stof beschermt de plant tegen parasieten en bacteriën. In onze darm heeft phytaatzuur echter de eigenschap om mineralen te binden. Dit wil zeggen dat deze dan niet meer opgenomen worden en het lichaam verlaten via de ontlasting.

De gluteneiwitten in spelt zijn ook iets anders van samenstelling en beter wateroplosbaar. Spelt is wel niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. Zij vervangen in het recept de spelt dan door glutenvrije bloem.

Hoe maak je het?

  1. Stoof de bietjes tot ze mals zijn en je deze kan mixen. Laat ze daarna wat afkoelen.
  2. Doe de appelazijn bij de melk en laat even staan.
  3. Mix de ghee met de suiker en stevia tot een romige massa. Mix er dan de eitjes één voor één onder.
  4. Voeg de melk eraan toe en meng goed.
  5. Doe er al roerend de gemixte bietjes bij.
  6. Tenslotte voeg je er de overige droge ingrediënten aan toe (spelt, cacao, bakpoeder en zout). Opnieuw goed onderroeren.
  7. Doe in een taartvorm en bak ongeveer 35′ op 180°C. De cake is klaar als er niets meer aan je vork blijft hangen als je erin prikt. Ook de lekkere geur is een goede indicatie!