Gezonde voornemens
Waarom je er beter niet alleen aan begint…
Wacht jij ook op het goede moment om jouw goede voornemens in de praktijk om te zetten? Jammer want dit werkt niet, zo blijkt uit een studie! De doorsnee ondervraagde start om de drie maanden opnieuw met goede voornemens, wat neerkomt op vier pogingen per jaar. Gemiddeld geven we na 12 dagen reeds de brui aan die goedbedoelde intenties. Hetzelfde geldt voor gezonde voornemens. De vaakst voorkomende reden om op te geven is vermoeidheid, gevolgd door een stresserende dag op het werk.
Gezonde voornemens vragen de nodige voorbereiding en opvolging om ze waar te maken. Jouw gezondheid wordt zo geen voornemen meer, wel een levensstijl.
Hoe wél volhouden op lange termijn?
Een verklaring waarom de handdoek zo snel in de ring wordt gegooid bij gezonde voornemens zijn vage doelstellingen en verkeerde keuzes: ‘Een beetje afvallen’, ‘meer sporten’ of ‘wat gezonder eten’. Dit zijn moeilijk te bereiken doelen, want je kan ze onmogelijk meten. Het is daarom belangrijk voor je begint te beslissen welk aspect van je gezondheid je wil aanpakken en naar dat ene doel te werken.
Gezonde voornemens, daar kies je best zelf voor. Zo heb je het meeste kans op slagen!
Wanneer starten?
Wanneer je start bepaal jij. Kies best niet om te starten in een drukke periode, maar wel ervoor. Wil je bv. starten na de eindejaarsperiode, dan raad ik je aan te starten in december zodat je opgestart bent voor de drukte eraan komt. Zo kom je deze moeilijke periode veel beter door met een concreet zicht op je doelen en hoe je ze zal bereiken.
Hoe veranderingen inplannen?
Wie ben jij en hoe ziet jouw levensstijl eruit? Enkel jij kan die vraag beantwoorden. De vraag hoe je veranderingen kan inplannen en voorbereiden hoef je echter niet alleen te beantwoorden.
Het heeft geen zin om jezelf voor te nemen dat je elke dag vers gaat koken en gezonde lunches zal meenemen als je geen idee hebt hoe je hieraan moet beginnen.
Bij AmiVita pakken we stap voor stap je oude gewoontes aan om deze om te zetten in nieuwe gezonde voornemens.
Moet ik alles volledig opgeven, of minder ik beter stapvoets?
De meeste mensen denken in uitersten als het op gezonde voornemens aankomt. Nooit meer frietjes! Geen enkel glas alcohol! Niet alleen ga je zo nog meer hunkeren naar die dingen, je zal je ook een mislukkeling voelen als je toch toegeeft en dan plots veel te veel van iets eet. Zo lukt het niet, en dat is dan ook de trigger om helemaal op te geven.
AmiVita stelt samen met jou een duurzaam stappenplan op: realistisch en haalbaar!
Succeservaring!
Zonder doel voor ogen zal je snel de motivatie verliezen. Je eindigt dan vooral met veel zeggen wat je van plan bent te doen, zonder het ook effectief te doen.
Heel wat mensen weten hoe het moet, maar doen te weinig of net te veel. Zoek je eigen ritme.
Een andere val is een concreet doel voor ogen hebben maar dit te ver of te kort in de toekomst plaatsen. Wil je gewicht verliezen? Kies dan een concreet eindgewicht en bereik dit doel in haalbare stappen. Wil je meer fruit en groenten eten? Concretiseer dat door meer fruit te voorzien en opbouwend meer groenten op het menu te zetten. Wil je minder vlees eten, zorg dan voor kleinere porties of eet af en toe eens vegetarisch. Let op: ook dit kan je best inplannen. Belangrijk hier is om jezelf, fysiek en geestelijk, tijd te gunnen om je doelen te behalen en elk tussentijds doel te vieren en vol te houden. Feedback en coaching kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.
Valkuilen en zijsporen
Het klinkt natuurlijk erg mooi in theorie, en wie weet ben je van plan om er morgen reeds tegenaan te gaan. Dat wil nog niet zeggen dat het plots allemaal vanzelf zal gaan. Sowieso zijn er valkuilen en zijsporen waarbij AmiVita je kan helpen ze te ontwijken.
Wie voorbereid is op valkuilen en zijsporen, kan ze gemakkelijk counteren en doorzetten.
Valkuilen bestaan in vele vormen:
- Bij vermoeidheid is het van belang om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren en vreetbuien tegen te gaan. Er bestaan verschillende praktische methoden om dit te voorkomen die ook jij kan aanleren.
- Bij stress piekt het hormoon cortisol in ons bloed, wat ervoor zorgt dat we makkelijker vet opslaan. AmiVita legt je uit hoe de juiste vitaminen en mineralen een relaxerend effect hebben en in welke voeding je die kan vinden.
- Verveling is een typisch motief om zonder reden iets te eten. Dit kan je tegengaan en leren te bepalen of je al dan niet iets moet eten en/of drinken.
- Heb je zelf niet onder controle wat er op tafel komt, bijvoorbeeld op vakantie of op weekend met vrienden, dan kan het lastig worden om aan je gezonde voornemens aan te houden. Gezonde keuzes leren maken is hier essentieel zodat je tegelijk ook kan genieten.
Gezonde voornemens zet je niet in één-twee-drie om in een levensstijl. Een dieet belooft soms veel op korte termijn. Een gezonde levensstijl kan je echter volhouden op lange termijn.
AmiVita kan je helpen de juiste keuzes te maken zodat je zelf je gezondheid in handen kan nemen.
Feedback is belangrijk
Eénmaal zondigen kan geen kwaad. Bij elke verleiding éénmaal zondigen ondermijnt veel.
Jezelf voorliegen is soms sterker dan jezelf. Juiste en eerlijke feedback is daarom onmisbaar.
Iemand moet zo nu en dan kunnen zeggen dat jouw traject heel erg goed verloopt of waar en hoe je kan bijsturen. AmiVita helpt zo je vooropgesteld doel te bereiken.
Angst om eraan te beginnen
Niet iedereen is even assertief om eraan te beginnen. Sommigen lopen jaren met het verlangen om met gezonde voornemens te starten, maar vrezen de reactie van hun omgeving. Terwijl deze juist trots of misschien een tikkeltje jaloers zou zijn dat jij dit aandurft.
Belangrijk is dat jij de beslissing neemt en ook daarom is feedback op het goede moment belangrijk om veel misverstanden en onzekerheid uit de weg te ruimen.
Heb ik het wel goed gedaan? Waar stuur ik het best bij? AmiVita leert je om positief naar jezelf te kijken, om je vol zelfvertrouwen te laten groeien en zo jouw gezonde voornemens waar te maken.
Over AmiVita
AmiVita levert advies over voeding en gezondheid, is je coach bij gewichtsbeheersing en richt zich op begeleidingstrajecten voor zowel kinderen (en hun ouders), als volwassenen.