AmiVita

Adem je stress weg!

Relax…


Els Leroux
Diëtiste

Heb je last van stress, dan kan het helpen om je te concentreren op je ademhaling door ademhalingsoefeningen te doen. Zo help je zelf je lichaam onder controle te houden. Ademhalingsoefeningen kunnen je ook helpen om bevoorbeeld je concentratie te verhogen, bv tijdens een examen of vergaderingen. Ademhalingsoefenigen worden daarom reeds millennia aangeraden door stresscoaches, en zijn nu ook wetenschappelijk onderbouwd.

Relatie met hersenen: hartcoherentie

Recent onderzoek toont aan dat je hersenen worden beïnvloed door de manier waarop je ademt. Men kon dit achterhalen door de hersenactiviteit van patiënten bij een normale ademhaling te observeren, dus zonder dat ze zich bewust waren van hun ademhaling. Men liet de patiënten eenvoudige taken uitvoeren om hen zo af te leiden: op een knop klikken wanneer er cirkels op het computerscherm verschenen. Nadien werd de patiënten gevraagd om bewust hun ademhaling te versnellen en deze te tellen. Uit het onderzoek bleek dat veranderingen in de ademhaling – bijvoorbeeld ademhalen met verschillende snelheden of aandacht schenken aan de ademhaling – verschillende delen van de hersenen activeert. Door bewust je ademhalingsfrequentie aan te passen, kan je je hartslag vertragen of versnellen: je brengt jezelf dus tot rust of net in actie. Door je ademhaling en gevoel te trainen, kan je leren de interne ritmes van het zenuwstelsel in de hersenen te balanceren. Dit noemt men hartcoherentie.

Stresscoach

De invloed van je ademhaling op je hersenen is vooral handig bij een aantal beroepen die extreme focus en behendigheid vereisen. Van atleten is bijvoorbeeld al lang bekend dat ze de ademhaling gebruiken om hun prestaties te verbeteren. Een goede ademhaling kan leiden tot meer controle, focus, kalmte en emotionele controle.

Ademhalingstechnieken aanleren

Om de juiste ademhalingstechnieken te leren heb je enkele sessies nodig gedurende een langere periode (enkele maanden). Het accent ligt op het zelf thuis oefenen. Ook zijn er een aantal gratis apps die je kunnen helpen om de controle over je ademhaling te vergroten.

Hulp nodig van een stresscoach

Heb ook jij het gevoel dat stress een negatieve invloed heeft op je leven en gezondheid? Dan kan je terecht bij AmiVita en gaan we samen aan de slag. Ook jij kan stress leren voorkomen en indien nodig onder controle houden.